Madeleine Jansen

Madeleine Jansen (Roermond 1953)

1986 Lerarenopleiding Tehatex
1987 Propedeuse Kunstgeschiedenis Universiteit Njmegen

Zoekend naar beeldtaal en techniek, heeft zij sinds 1991 haar idioom gevonden in tekenen en schilderen. Na een serie geometrische schilderijen raakte ze geïnteresseerd in landschappen. Landschappen zijn naar haar idee zeer verwant aan geometrische vormen: herhalingen, structuren, voor- en achtergrond en een veelheid aan kleuren.

Madeleine geeft op een persoonlijke manier weer wat ze ziet. Haar vertrekpunt is meestal een door haarzelf gemaakte foto. Ze gebruikt deze foto als ondersteuning bij de keuzes van de composities. Er is volgens haar weinig verschil tussen de natuurgetrouwe werkelijkheid of de werkelijkheid van een foto. Het komt er in beide gevallen op neer dat ze reageert op een beeld. Wat is daar bijzonder aan? Wat is er te zien, wat verbergt het?

Haar gelaagde manier van schilderen is arbeidsintensief en ambachtelijk. Ze werkt lang aan haar schilderijen, laag over laag, toets voor toets, tot de voorstelling als een kleurwaas op het papier of linnen komt te liggen.

Zelf zegt zij daarover: ‘ Bijna al mijn werk komt zo tot stand. Het is heel meditatief. Het is de totale concentratie die me meevoert naar mijn voorstelling, naar mijn verf, mijn penselen, het mengen van de kleuren en het aanbrengen van de toetsen;  het vastleggen van mijn werkelijkheid.’

In haar werk is de afwezigheid van mensen een bewuste keuze.

De mens is de toeschouwer, die mee kijkt naar haar interpretatie van ruimte, licht en kleur.

Boeken:

  • 2006 De Maasheggen, haar gezicht, haar gevoel ism Marco van de Plasse
  • 2017 De omgang gaande ism Bruno Wilderbeek
  • 2019 Soms rijmt het beeld ism Bruno Wilderbeek

 Adres:

Molenveldlaan 38
6523 RN Nijmegen

T: + 31 (0) 6 23 89 48 83

Website:

www.madeleinejansen.nl

E-mail:

info@madeleinejansen.nl

Delen: