Corry Loermans

Categorie: Kunstenaars, Schilderijen

Transformatie
De ontwikkeling van de ideeën over transformatie zijn begonnen in de periode van 1990 tot 1996. In aanzet zijn toen de werken ontstaan die gaan over het transformatieproces.

Het verlangen naar een andere, mooiere en betere wereld had me aangezet tot het maken van verre reizen. De indrukwekkende en overweldigende natuur die ik toen heb ervaren in Oost Turkije en de schokkende beelden van rituele slachtingen in Nepal lieten mij niet los. In vele tekeningen en reflecties heb ik onderzocht waarom dit zo’n indruk maakte. Wat doet de natuur met je als mens? en wat is de betekenis van het offer?

Het verandert je. Die verandering – transformatie – wilde ik in mijn werk zichtbaar maken; geen letterlijke beelden van de natuur of beelden van geslachte dieren, maar werk dat de betekenis zichtbaar en voelbaar zou maken; werk dat gaat over leven en dood, over het lijden en over transformatie door aanvaarding van het lijden.

Wat je ziet zijn werken met verticaal geordende kleurvlakken. De kleuren zijn heel intens geworden door meerdere verflagen over elkaar aan te brengen. Een lijn, snee in het doek, of ovale vorm zorgt voor een verbindend verticaal element.

De kleuren zijn symbool voor de elementen lucht, aarde en water en bloed; het verticale element is symbool voor de verbinding tussen het aardse en bovenaardse.

Europa 2017
De werken van de afgelopen twee jaar hebben ook als thema ‘het offer’ maar zijn weer meer expressief geworden. Ze gaan over het geweld, en de dreiging met geweld in Europa, en over de vernietiging van de westerse cultuur. Een cultuur die gebaseerd is op christelijke waarden van mededogen en compassie. Het symbool hiervan is Christus aan het kruis.

 Adres:

Molenveldlaan 136
6523 RN Nijmegen

Website:

www.corryloermans.nl

E-mail:

corryloermans@gmail.com

Reacties zijn gesloten.